Epp Petrone: „Mulle sobiks, kui mu ülejäänud elu mööduks kümne kilomeetri raadiuses kodutalust“

10.09.2019

Epp Petrone elab Setomaa vallas koos 8aastase tütrega.

Miks otsustasid maale elama asuda?

Tunnen end maal hästi. Olen maal kasvanud ka.

Mul on elu ilma teleka ja wifita (käime neid võlusid-valusid külakeskuse kontoris tarbimas), mu lapsel on igapäevane elu puude otsas ja kanakuudis. Ma usun, et see on parim investeering tema tulevikku, nii ettevõtlikkuse kui tervise osas.

Mis on olnud suurim raskus või väljakutse maal elamisel?

Minu jaoks oli see veeprobleem, kaev oli tühi. Kuigi sai ilus vannitba ehitatud, polnud aastaid võimalik seda kasutada, sest vesi sai kohe otsa. Aitäh hajaasutuse programmile ja Puurvesi OÜ-le! Tänu teile sain maale päriselt kolida.[…]

Mis on parim, mida elamine oma koduvallas on Sulle andnud?

Hingerahu, ja see on ju see, mida kõik me otsime. Mind on raske siit linna saada, kuigi peab vahepeal käima. Olen mõelnud, et kui mu ülejäänud elu mööduks kümne kilomeetri raadiuses siit talust, mulle see sobiks.

Miks soovitad ka teistel kaaluda maal elamist?

Maal on teistmoodi elurütm: loodusega ja ilmaga kooskõlas olemine. Minu ideaalne elu (ja ma arvan, et iga inimese ideaalne elu) on selline: ärkad hommikul, astud õue ja otsustad ilma järgi, millise valiku oma päevategevustes teed. Valida on muidugi paljude erinevate tegevuste vahel, alati. Aga see ilmast ja keskkonnast lähtumine annab omamoodi turvatunde ja harmoonia. On tunne, et kontrollid oma elu, aga samas on ka tunne, et kuulud suure olulise süsteemi (looduse) sisse.

Ja see tunnetus ongi minu jaoks kõige olulisem argument.